Článek uvedený na serveru iDnes.cz nám poskytuje prostor, na kterém bychom rádi zdůraznili výhody CWP diety.
http://zpravy.idnes.cz/mf-dnes-ketodieta-skodi-ledvinam-day-/domaci.aspx?c=A160107_213743_domaci_jkk
Je nepochybné, že ledviny hrají v účinku diet velkou roli, protože katabolické látky, ale také draslík a sodík se vylučují močí, a proto musí být dieta doplněna vždy větším příjmem tekutin a někdy i doplnění uvedených minerálů (zvláště pokud dietu kombinujeme s odvodňováním při otocích) a nebo jde o lidi s větším množstvím svalové hmoty, kteří by mohli mít bolesti ve svalech či dokonce křeče.
Redukční diety našeho typu neohrožují ledviny. Toto tvrzení se týká pouze diet s vysokým obsahem bílkovin (pravé ketodiety), které by ale musely být podávány delší dobu a mohly by zhoršit již poškozenou funkci ledvin, nikoliv však ledviny zdravé (existují státy, kde je běžný vysoký příjem bílkovin ze stravy v populaci, např. Austrálie či Argentina, ale vyšší výskyt poškození zdravých ledvin u těchto lidí nebyl nikdy prokázán, to platí pouze pro ledviny již poškozené).
Je pravda, že čistá, vysoce proteinová dieta (kdy dochází k příjmu živočišných bílkovin v poměru až 2g/kg těl. hmotnosti) zcela bez sacharidů vede k tzv. glukoneogenezi, tedy z některých aminokyselin (tzv. glukoneoplastických) se tvoří nezbytná glukóza pro mozek. Dále vede ke zvýšené produkci močoviny, kreatininu a rozvoji metabolické acidózy či ketoacidózy, která může nepochybně vyvolat řadu klinických příznaků (např. bolesti hlavy). Tato dieta není fyziologická a z tohoto aspektu by mohla být skutečně škodlivá. Navíc je v mase velký obsah soli, která zvyšuje krevní tlak. Maso má navíc tuk s aterogenními (tedy podporující vznik a rozvoj aterosklerózy) nasycenými mastnými kyselinami.
Naše velmi nízkoenergetická dieta (CWP) obsahuje v jedné standartní porci (např. polévka, Oriental Chilli Flavour) 13,7 g proteinu, který je tvořen jak živočišnou (mléčnou) složkou /kaseinem/, tak složkou rostlinou /sójou/, a to v proporcionálním zastoupení, jako je zvykem v naší populaci. Celkový příjem při 3 porcích činí tedy kolem 42 g a při 4 porcích 56 g, což představuje kolem 0,6-0,7 g/kg optimální - ideální tělesné hmotnosti (přepočet je udělán na tzv. lean body mass, tedy tělesná hmotnost mínus tělesný tuk, protože tuková tkáň u obézních, především ta viscerální, není pro tento výpočet vhodná). Tedy CWP NENÍ vysokoproteinová dieta, ale naopak má optimální složení se středním příjmem bílkovin. To zaručuje, že při správném užívání není z toho aspektu ani acido-ketogenní ani nevede k odbourávání svalové tkáně při nedostatku aminokyselin (tzv. autokanibalismus).
Při CWP je energie uvolňována z viscerálních tuků, což sice je metabolicky více náročné, neboť vzniklé katabolity, jako např. kyselina beta-hydroxymáselná, aceton apod., jsou vylučovány močí jako tzv. ketolátky, ale toto množství je relativně malé. Metabolicky neohrožuje jinak zdravý a stabilní organismus, který má i tzv. nárazníkové systémy na acidózu a při standardně větší diuréze (tvorba moči) se bez obtíží vyloučí do moči. Navíc je harmonicky doplněna vitamíny a stopovými prvky, aby příslušné metabolické dráhy byly optimálně funkční.
Závěrem musím bohužel konstatovat, že především v první části je článek značně nepřesný. Informace, že by některá z těchto diet způsobila selhání původně zdravých ledvin je nepravdivá. Je však důležité, a to je zde správně uvedeno, že je potřeba, aby při užívání těchto diet byla také lékařská kontrola tak, jak to my provádíme, aby se předešlo možným metabolickým komplikacím (např. u metabolicky nevyrovnaných diabetiků).
Prof MUDr Vladimír Teplan,DrSc
Máte-li další dotazy neváhejte nám napsat na:
medical@cambridge-diet.cz